Tävlingsregler

Tävlingsregler i ett nötskal…förlåt, äggskal!

 1. Äggen skall vara färska, råa och opreparerade hönsägg. Vi tillhandahåller ägg om ni så önskar. Ni kan i lugn och ro montera in äggen i era tävlingsbidrag innan tävlingen. De ägg som klarar falltestet skall visas upp och knäckas av/inför juryn inom en minut efter landning.
 2. Konstruktionen, dvs ägget plus ev hölje och stötdämpande material skall falla eller sväva fritt (ca 15 m), det får alltså inte firas ner hängande i ett snöre eller något liknande
 3. Däremot får man hitta på lösningar som bromsar upp fallet. Konstruktionen måste dock landa inom landningsplatsens gränser (ca 4 x 4 m).
 4. Inget stötdämpande material får ligga på landningsplatsen
 5. Konstruktionen får inte vara större eller tyngre än att den lätt kan bäras av en person (maxvikt ca 5 kg)
 6. Konstruktioner som kan medföra fara för liv och egendom är ej välkomna

Varje skolklass får ställa upp med max två lag om vardera två eller tre representanter.

Priser delas ut i tre kategorier

 • Den tekniskt smartaste lösningen
  En kreativ och gärna udda lösning som på ett lyckat sätt löser uppgiften att få ner ägget helt inom angivet målområde och i övrigt håller sig inom ovanstånde tävlingsregler.
 • Den roligaste konstruktionen
  Här gäller det att charma juryn. Få den att uppmärksamma och tycka om tävlingsbidraget. Roligt, gulligt, överraskande, färgglatt kan vara några nyckelord
 • Den bästa presentationen
  En presentation i ord och bild som beskriver bidragets konstruktion. Gärna något om tankarna bakom. Presentationen skall vara snygg och pedagogisk men får gärna utföras på ett personligt sätt. OBS! Om ni gör den digitalt måste den skickas som pdf-fil och vara möjlig att skriva ut för att montera upp på vägg.