Årets Tekniktävling för högstadiet – om framtidens leksaker

För 4:e året i rad har elever från åk 7 -8 tittat in i framtiden, byggt konstruktioner och skapat värden för andra. Årets uppdrag för högstadiet har samlat skolor från Västsverige med  78 unika idéer, prototyper samt presentation på egengjorda hemsidor.

Uppdraget har varit en utmaning på många plan, enligt flera pedagoger, men en väldigt rolig och givande utmaning som motiverande många till ämnet teknik. Ett extragivande inslag var att arbeta med målgruppsanpassning och möten med yngre barn i närområdet. Att arbeta med teknikprocessen i  projektform och skapa värden för någon annan får många elever att gå igång – både flickor och pojkar.

Juryn med representanter från Chalmers, Göteborgs universitet och Tekniska Samfundet har utnämnt
ut 5 vinnande samt 5 hedersomnämnda bidrag 2018!

Klockan Tickar från Ahlafors fria skola ”Brädspelet för barn och familjer. Ett familjespel som går ut på att barn och familjer skall se upp från sina mobiler och tekniska apparater för en stund, att vara tillsammans med varandra och utföra utmaningar som står på korten.”

Slimebollskjutande pansarvagn ”Våran leksak ska passa alla olika genus. De ska inte vara en leksak för bara tjejer eller bara killar utan den ska passa alla. De ska vara en rolig leksak man ska kunna använda vid alla tillfällen”

Raketbilen från Römosseskolan ”Det allra främsta syftet med vår leksak som vi har konstruerat är leksakens pedagogiska del. Den är en del utav leksakens design och föreställer vårt solsystem. Att leka med leksaken, ha roligt och samtidigt lära sig om vårt solsystem, detta görs med vår raketbil.”

Flygande Nafsdrake från Kullaviksskolan  ”Våran idé är en flygande nafsdrake. Den skall vara blå på utsidan och silvrig i munnen. Den skall även ha en elastisk tunga och två stora ögon. Draken skall även ha vingar som ett pappersflygplan.”

Never Fall Ball  från Djupedalsskolan  ”Vem gillar inte att passa ballonger mellan sig genom att slå på dem? Sakta svävar de från person till person, de är så lätta att de inte faller lika lätt till marken som vanliga bollar. Denna idé grundas på dessa flygande, lätt svävande ballonger.”

Hedersomnämningar

Bidragen kommer från följande skolor:

Djupedalsskolan

Johannebergskolans Montessori

Frillesåsskolan

Kullaviksskolan

Fridaskolan