Temat är framtidens leksaker

Tack alla som deltog i årets omgång av Tekniktävlingen!
Ett sort Grattis till Finalisterna!

Resultatet är häpnadsväckande – 117 fantastiska prototyper kunde skådas under helgen mitt på Chalmers Ljusgård.

Under förra veckan har prototyperna granskats hårt av en jury. Över tusen elever från Västsverige och Umeå har designat, konstruerat, gjort ritningar och arbetat enligt ingenjörskonstens alla regler. Många har även intervjuat och jobbat tätt med målgruppen förskolebarn.

Juryn är djupt imponerad av både elevernas och lärarnas engagemang och trots den tuffa utmaningen har alla lyckats med uppdraget!  Prototyperna är fantasifulla, oväntade och säkert kommer vi se några av de i leksaksbutikerna i framtiden.

Utställningen gick att besöka under fredagen 26/1 under dagen samt lördagen den 27/1 mellan 10 – 14 på Sven Hultins Gata 6.

Den 9/2 deltog 4 skolor i finalen på Chalmers. Den vinnande klassen, IES Krokslätt åk 6, vann vandringspokalen samt ett stipendium på 5000 kr. På andra plats kom Strömskolan åk 6, Taubeskolan åk 6 samt Kompassenskolan åk 6. Samtliga klasser vann stipendier på 5000 kr. Stort grattis!

Bilder från utställningen och finalen kan ses i bildspelet nedan.

Njut av samtliga bidragen

Framtidens Leksaker 2030 åk 5-6

Här kan du se alla innovativa och kreativa bidrag från olika delar av Västsverige ända bort till Umeå!

Finalist

Pärlor och company – Böskolan

Leksaken löser ett faktiskt problem med en befintlig leksak på ett kreativt sätt! Välarbetad och snygg prototyp med en fin och komplett loggbok.

Finalist

3D – Printer – IES Krokslätt

”Lek i många led”
Kombinerar kreativitet med en fysisk leksak som kan användas i en fortsatt lek. Juryn ser även att idén kan utvecklas till andra områden. Genomtänkta och tydliga instruktioner.

Finalist

H-kranen – Kompassenskolan

Etablerad leksak med ny utvecklad funktion i form av vattentryck. Mycket bra prototyp och fantastisk bra dokumentation samt beskrivning av arbetets gång!

Finalist

Z – klotet – Strömskolan

Användarvänligt pussel med digital touchscreen, snygg design, detaljrikedom och coolt namn. Passar många målgrupper och lätt att ta med!  Hög nivå på den tekniska rapporten. 

Finalist

Smartspinner – Taubeskolan

Kombinerar digital teknik och lärande med en populär leksak. Prototypen har potential att bli en framtida ”årets julklapp”. Användarvänlig idé med en bra och tydlig prototyp samt dokumentation.

Hedersomnämnd

PreemTrains – Fenestra Centrum

Etablerad leksak med en ny funktion och intressanta material – ur ett hållbarhetsperspektiv. Bra dokumentation och beskrivet arbetssätt.

Hedersomnämnd

Playball – IES  Krokslätt

Innovativ idé som riktar sig till bland annat barn med funktionsvariationer. Bra grundidé som inriktar sig på vardagslek och pedagogik.

Hedersomnämnd

Mimmi- Skulltorps skola

En lysande kreativ prototyp med ett tydligt utvecklande syfte. En genomtänkt funktionalitet och ett brett säkerhetstänk.

Hedersomnämnd

i Monster – Annedalsskolan

En fin inspirationskälla till rörelse hos barn. En välarbetad användarinstruktion med ett fantastiskt flödesschema.