Årets TeknologNyheter

Årets Teknolog 2021

Av 30 april, 2021maj 2nd, 2021Inga kommentarer

Lina Nyberg från Tekniska Samfundet och Årets Teknolog Ellen Andreasson från Chalmers.

Ett stort grattis till Ellen Andreasson som mottagit utmärkelsen Årets teknolog 2021!

”Årets teknolog 2021 delas ut till en teknolog som under många år lagt enormt mycket tid och energi på att ändra bilden av vad en tech-tjej är. Hon har inspirerat flera unga tjejer att våga söka sig till Chalmers och livet som ingenjör. Speciellt i sitt arbete i föreningen Pepp har hon agerat mentor samt planerat hela mentorskapet för gymnasietjejer för att belysa ingenjörsyrket som en framtida karriär. Hon har under dessa år även lyft fram föreningen Ingenjörer utan gränser och varit en nyckelperson inom rekrytering till föreningen. Senaste året har hon även agerat mentor åt en inkommande ungdom och stöttat i hens studier. Med anledning av hennes mångåriga engagemang har vi därför valt denna person som mycket värdig vinnare av Årets teknolog 2021.”

När Tekniska Samfundet i samarbete med Chalmers och Chalmers studentkår träffar Ellen och delar ut priset så känner sig Ellen sig mycket chockad, men tacksam över priset. I samband med prisutdelningen fick Ellen besvara lite frågor om just den tekniska utbildningen.

Vad gjorde att du valde en teknisk utbildning inom IT?

– Jag läste ”Vill du rädda världen – bli ingenjör”, jag insåg att en teknisk utbildning inom IT ger oändliga möjligheter och jag är helt övertygad om att det kommer vara viktigt för att kunna lösa framtidens samhällsproblem så därför valde jag att söka.

Varför tycker du att en gymnasieelev ska söka en likadan utbildning inom teknik och IT som du?

– Jag tycket att man ska våga utmana sina fördomar. Jag hade själv många fördomar om vad en teknisk utbildning och ett jobb inom IT innebar, men att våga göra det och våga tro att man kan göra det är superviktigt och alla behövs om vi ska kunna lösa framtidens problem. Så alla behövs och har någonting som de kan göra inom branschen.

Priset består, förutom äran, av ett stipendium på 10 000 kr och delades ut under ceremonin för mösspåtagningen på Valborg 30/4. I år sändes denna som en digital utgåva och finns att återse nedan.

Stort tack till Chalmers Tekniska högskola, Chalmers studentkår och Chalmers Film- och Fotocommitté!