Rasmus Blomqvist

Tekniska Samfundets utmärkelse Årets teknolog 2012 går till chalmeristen Rasmus Blomqvist. Han får priset för att han fick upp infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds öron för sjöutbildningarna. Det ledde till att regeringen avsatte 2 250 000 kronor extra för nya praktikplatser åt sjöstudenter på Chalmers och i Kalmar. ”Det är jättesmickrande att bli Årets teknolog, inte minst efter att jag läst nomineringarna från de andra studenterna”, säger Rasmus Blomqvist i en intervju med Sjöfartstidningen.

Han är sjöfartsstudent på Chalmers och var bland annat ordförande i Sjösektionen under två års tid. För Sjöfartstidningen berättar Rasmus hur han och kamraterna bearbetade politikerna i riksdagen:
– Det började med att vi 2011 skickade brev till samtliga riksdagspolitiker där vi frågade dem vad de vill med svensk sjöfart. Efter det hade vi en fortsatt dialog med Catharina Elmsäter-Svärd och på våren förra året bjöd vi in henne till Chalmers för att berätta för henne om problemet med att det finns för få praktikplatser, säger Rasmus Blomqvist, som inte vill ta åt sig hela äran för det framgångsrika slutresultatet.Priset för Årets teknolog delas ut av Tekniska Samfundet i samarbete med Chalmers och Chalmers Studentkår. Det är studenterna själva som nominerar kandidater till Årets teknolog. En jury som består av representanter för studentkåren och Tekniska Samfundet utser sedan vinnaren.Förutom äran belönades Rasmus Blomqvist med 10 000 kronor:
– Det kommer väldigt lägligt. Flickvännen och jag har nämligen pratat om att resa till Sydamerika  till hösten, säger han.

Motivering för Årets teknolog 2012
”Vinnare av Årets teknolog 2012 har under flera år visat på stort engagemang inom sin sektion och gjort stora avtryck i allt från mottagning, rekrytering, arbetsmarknadsfrågor till styrelseerbete. Det som dock fällde juryns avgörande var ett gediget påverkansarbete gentemot regeringen och specifikt gentemot infrastrukturministern och näringsdepartementet. Årets teknolog 2012 lyckades övertyga infrastrukturministern att det årligen ska avsättas 2,25 miljoner för att bekosta praktikresor för sjöfartsutbildningar. Utan dessa extramedel från staten skulle sjöfartsutbildningarna ha mycket svårt att tillgodose praktik för sina studenter i dagens globala värld. Vinnare av Årets teknolog 2012 är Rasmus Blomqvist.”

Text: Michael Nystås (Chalmers)

Läs intervju med Rasmus Blomqvist