Tekniktävlingen som engagerar ungdomar

Tekniska Samfundet sedan 1882

Stort grattis till vinnarna i årets Tekniktävling för årskurs 7-8!

I årets uppdrag av Tekniktävlingen fick eleverna uppgiften ” Sverige 2050 – lös transportproblemen”
För 3:e året i rad har 7:e och 8:e klassare tittat in i framtiden, byggt konstruktioner och utvecklat framtida transportlösningarl Årets uppdrag för högstadiet har samlat skolor från hela Västsverige med över 60 unika innovationer.

Juryn med representanter från Chalmers, Volvo, Tekniska Samfundet, Universeum och Alingsås kommun har valt
ut 4 vinnande samt 4 hedersomnämnda bidrag 2017!

Vinnare:

Smarterpram, Sannaskolan åk 8. En innovativ och unik kombination av redan befintliga transporter. Rolig och ambitiös presentation som fångade juryn vid första ögonkastet. Läs mer och se filmer!
Never Fall Bubble, Djupedalsskolan åk 7.
Detta mångsidiga transportmedlet lämpar sig för långa och korta sträckor, för de med och utan körkort. Väl genomtänkt och anpassat för framtidens samhälle.
Tube surfer, Sannaskolan åk 8. Inspirerad av Hyperloopen och Maglevtåget – en helt egen unik Tube surfer! Suveräna ritningar som förklarar allt mycket enkelt för betraktaren. Det egna experimentet om magnetfältets effekter – toppar den tekniska rapporten. Se här!
Clean Ground Lines, Kullaviks Montessori åk7. Väl beskriven idé som knyter ihop nya tekniker med redan befintliga. Clean Ground Lines är inte bara ett färdmedel som snabbt transporterar människor till storstäderna, det är en helhetslösning som knyter ihop teknik, upplevelse och ett smart biljettsystem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hedersomnämnda:

Powerbus, Nova Montessori åk 7. Spännande lösning som förenar kollektiv trafik med privat körande. Idén ger möjlighet att på ett smart sätt växla mellan bensin- och elbilar. En suverän presentationsfilm ger en bra inblick i hur det kan se ut i framtidens samhälle. Se film!
No Friction, Fridaskolan åk 7. En annorlunda idé och teknisk lösning som för tankarna till en attraktion i en nöjespark snarare än ett transportsystem. Det skall vara roligt att färdas – och miljövänligt! Se film!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bubbleway, Johannebergskolan åk 8. Inspirerad av såpbubblans starka konstruktion och skönhet kännetecknar detta transportmedel av hög teknologisk innovation. Ambitionen att ”inte lämna efter sig utsläpp i någon form” är en spännande utmaning att jobba för!
Trädkramarnas Framtidsbil, Rävlandaskolan åk 8. Taget det bästa av tåg, spårvagn och bil och skapat nya generationens självständiga ”bilar” med hög teknologisk komfort.