Tekniktävlingen som engagerar ungdomar

Tekniska Samfundet sedan 1882

Stort grattis till finalisterna i årets Tekniktävling för årskurs 5-6!


I årets uppdrag av Tekniktävlingen fick eleverna uppgiften ”Skapa ditt framtida transportmedel”. För 24:e året i rad har 5:e och 6:e klassare tittat in i framtiden, byggt konstruktioner och utvecklat framtida transportmedel! Årets uppdrag i Tekniktävlingen ”Skapa ditt framtida transportmedel” har samlat skolor från hela Västsverige med 60 unika innovationer.

Juryn har arbetat hårt och under torsdagen den 19 januari korades 5 finalister och 2 hedersomnämnda. Under fredagen den 20/1 kl 14.00 invigs Tekniktävlingens utställning på Chalmers, Vera Sandbergs  Allé 8. Här presenteras juryns 5 utvalda finalistklasser som går vidare till finalen, som avgörs på Chalmers onsdagen den 8/2. Då tävlar man om äran och vem som tar hem årets Pokal i Tekniktävlingen. Nedan presenteras finalisterna samt hedersomnämnda. Se alla bidrag.

Morpheus Bilen, Taubeskolan, 5A
Med en kombination av kollektiv och privat transport skapar denna finalisten en innovation av redan beprövade transporter.
Sun Drive, IES Krokslätt school, 6B
Modern teknik med många finurliga lösningar anpassade till en bred målgrupp. Tydlig och väl genomförd beskrivning.
Air Car, Glasbergskolan, 6B Med en innovativ idé på drivmedel tog sig denna konstruktion till finalen. Utförlig teknisk rapport och en loggbok som gjorde det lätt att följa arbetets gång.
Modern fyrhjuling, Skårsskolan, 5A

En utveckling av Styr och Ställ som har potential att bli en ny framtida turistattraktion. Användarvänlig och anpassad till innerstaden.

Bigfoot, Ödenäs skolan, klass 4-6
Innovativt och Kreativt med en väl genomförd dokumentation. Oväntad kombination som ersätter hjulen i dagens fordon.
PKLK – kapsel, Kullaviks Montessoriskola, åk 6
Spännande tekniska lösningar med innovativ drivlösning av fordonet.
FEoS, IES Krokslätt school, 6C
Hedersomnämnande för designen. Galen och futuristisk form med fina detaljer.