Tekniktävlingen som engagerar ungdomar

Tekniska Samfundet sedan 1882

Inspiration 1. Inför höstens Tekniktävling åk 5-6 & 7-8

Montage Transporter ÅK 7-8 1290-390_med text_klar Montage transporter 1_2 pers TT 2016-17_ÅK5-6 m text_redigerad-1

Höstens tävlingar handlar om transporter och förflyttning. Eleverna utmanas i att tänka in i framtiden och fundera, skapa, rita och berätta om hur de genom teknikprocessen löser detta. Uppdraget för respektive årskurs blir:

 ÅK 5-6  – ”SKAPA DITT FRAMTIDA TRANSPORTMEDEL!”

ÅK 7-8   – ”SVERIGE 2050 – LÖS TRANSPORTPROBLEMEN!” 

Få saker får oss att fantisera som smidiga sätt att ta sig från ett ställe till ett annat. Här är några av de bästa – och vissa är redan verklighet.
Egentligen är det inte så konstigt att vi lägger innovativ möda och kläcker fantastiska framtidsvisioner om just transport.
Möjligheten att transportera människor och saker över stora avstånd har format vårt moderna samhälle.
Så hur ska vi få det att fortsätta på samma vis?
Behoven av snabb och smidig förflyttning slutade inte med informationsteknologin, i framtiden ställs ännu högre krav på komfort, säkerhet och smidighet.
En del idéer om framtidens transporter har varit huvudlösa förhoppningar, en del är på väg att realiseras redan i dag. IDG.se har samlat några av de bästa framtidsvisionerna.

1. Teleportering

Teleportering.
Det här är transportmetoden som på många sätt förkroppsligar våra drömmar om framtiden. med hjälp av teleporteringstekniken man förflyttas från den ena änden av universum till den andra på mindre än en sekund. Och ja, än så länge är det för bra för att vara sant – men därmed inte sagt att det inte har gjorts små steg på vägen.

I nuläget är vi synnerligen långt från den sorts teleportering som syns i Star Trek. Men det finns hopp. Kvantteleportering är ett forskningsfält där man försöker överföra enstaka partiklars exakta tillstånd på en annan plats. Snarare än att flytta själva materian så flyttas informationen om den och återskapas igen. Den ursprungliga partikeln förstörs tyvärr i processen.

Men givet att även den minsta cell består av miljontals partiklar så är det, minst sagt, långt kvar innan det här kan fungera som en transportmetod.

2. Hyperloop

Inte riktigt Hyperloop, men nästan.
Inte riktigt Hyperloop, men nästan.

Elon Musk sysslar med allt från elbilar till rymdraketer, men också andra och kanske mer fascinerande transportmedel. Hyperloop framstår kanske som en framtidsvision för många, men kan vara verklighet mer snart än vad många kanske trodde.

Principen är att metallkapslar med människor i forslas genom en tub och flyttas framåt i höga hastigheter med hjälp av lufttryck. Ganska likt de rörpostsystem som finns i exempelvis riksdagen och på större möbelvaruhus, Energin kommer från solpaneler på utsidan av tunneln.

Det finns långtgående planer på att skapa en testbana i Texas, där studenter och forskare ska kunna testa sig fram för att åstadkomma bästa versionen av det rör som eventuellt kan byggas mellan Los Angeles och San Francisco i framtiden.

3. Ta hissen till rymden

Rymdhiss förklaring.
I skrivande stund finns sex personer från planeten Jorden i rymden, men i framtiden kommer fler människor vara där, både för nytta och nöje. Därmed inte sagt att rymden är på väg att bli universums Mallorca, men idéerna om hur själva transporten bort från planeten kan förenklas är många.

Jules Verne tänkte sig en oerhört stor kanon, den blev inte verklighet. Andra har tänkt sig en slags magneträlsar som skickar iväg saker till ruskigt hög höjd, så att rymden kommer närmare. Science Fiction-författaren Arthus C Clarke har gjort mycket för att forma vår bild av framtiden. I novellen Fountains of Paradise (1979) skrev han om hissar till rymden. Fräckt, men omöjligt, tyckte många. Men för tre år sedan avslöjade det japanska byggföretaget Obayashi att de planerar en rymdhiss. Det väckte stor uppmärksamhet, men sedan dess har det inte pratats så mycket om saken.

2050 räknar de med att vara klara. Hisskorgarna på 100 ton kommer färdas längs en 9600 mil lång nanokabel, som kommer ta tjugo år att bygga.
Men på företagets hemsida där de stolt beskriver projektet finns en liten passus längst ner, bortom de realistiska bilderna och den säljande videon: vår nuvarande teknologi räcker inte till för att göra planen till verklighet.
Tidsplan rymdhissen.
Obayashis högtflygande plan för rymdhissen.

4. Flygande bilar

Flygande bilar i Jetsons
I dessa tider där självkörande bilar är den stora flugan är det lätt att glömma den Jetsons-doftande flygande bilen. Men skam den som ger sig: det finns fortfarande företag som försöker utveckla flygande bilar. Och så sent som i höstas presenterades den hittills mest avancerade varianten av ett slovakiskt företag.

– Tiden för den flygande bilen har kommit. Bilen kan förändra privat transport på en global nivå. Tillslut kan bilen bli ett vanligt transportmedel för pendlare, framför allt i länder med underutvecklad infrastruktur, säger AeroMobils vd Juraj Vaculik och chefsdesigner Stefan Klein på presentationen i Wien enligt The Guardian.

AeroMobil är sex meter lång, 1,6 meter bred och funkar i stort sett som en vanlig bil – till man lyfter. Räckvidden i luften är 70 mil. Företaget har jobbat på sin prototyp sen 1990, och kanske har tiden sprungit ifrån dem. Vem drömmer i dag om en flygande bil?

5. Raketbältet

Ärligt talat, det blev inte så mycket med det här. På OS-invigningen i Los Angeles 1984 visades framtiden upp av en jet pack-flygande tjomme, och runt om i världen har flera entusiaster gjort försök att få till ett fullgott transportmedel som består av en ryggsäck och inte så mycket mer.

Visst, framgångar har nåtts. Folk har flugit högre och längre med tiden, men det finns fortfarande ingen god lösning och OS-invigningen ser fortfarande ut som höjdpunkten på raketbältets glansdagar. Men den som lever får se…

 

Comments are closed.